onsdag 29 oktober 2008

Namnsdag

Idag har jag namnsdag, fick jag reda på när det damp ner ett sms från sonen J, jag var tvungen att tänka ett par gånger innan jag kom på att det var Viola som var dagens namn, att han kom ihåg att jag faktiskt heter det tycker jag är en bedrift då det är mitt tredje namn och alltså inget jag använder.

Kan väl inte påstå att det var ett namn jag var stolt över som barn, när min fröken i första klass envisades med att kalla mig just det, men det stämde kanske då jag var enormt blyg som barn.

Ännu en av Evelyn Clarks sjalar har sett dagens ljus hos mig. Jag inhandlade ett nystan av garnet Kauni färg EA, jag gillade garnet men visste inte riktigt vad jag skulle göra av det. Satt och surfade runt lite en kväll/natt när det inte gick att sova och såg ett mönster jag tyckte om. Evelyn Clarks mönster gillar jag att sticka efter, ganska lätta för en som inte är någon van spetsstickare. Själv blev jag nöjd med resultatet, men jag har hört andra som inte tycker man ska använda flerfärgat garn till spetsstickning då mönstret inte kommer till sin rätt då.

Tyvärr fick inte hela sjalen plats på bilden, men man kan få en aning om hur det blev och nog tycker jag att mönstret syns. Ett läckert garn är det allt, skönt att sticka med, här har inte fyrkantsstickorna varit med, de finns dock som rundsticka också har jag sett.

Mitt nästa projekt, som påbörjades i kväll, är en randig mössa i alpacka, jag är inte så förtjust i mössor, men blir det kallt så...

Jag känner mig lite velig, vill, vill inte, sticka Festivalsjalen som Eva i Stäket har lagt ut. Jag har ett entrådigt ullgarn även det inköpt på marknaden i höstas, som jag tror skulle passa så det är nog ganska troligt att det blir en festivalsjal, jag har ju flera tjejer, i olika åldrar, runt omkring mig som kanske skulle kunna tänka sig en sådan sjal.

måndag 27 oktober 2008

Stickning med fyrkantiga stickor

Första testet med de fyrkantiga stickorna är avklarat, och det utföll till belåtenhet, kändes lite konstigt först med den fyrkantiga formen men den känslan gick snabbt över.

Stickorna är lätta, väger nästan ingenting känns det som, och formen gör att det är lättare att få grepp om än med vanliga runda stickor, garnet glider lätt då de har en annan finish än vanliga trästickor, framför allt så fick jag inte ont i fingrar när jag stickade. Testet blev en orm efter mönster från Morehouse, det var inte så många maskor, men den blev istället ganska lång. Vet inte riktigt när den ska användas, passar kanske inte så bra på en "tant" på 60+, men jag tror inte att jag bryr mig om vad som passar eller inte passar.

Garnet jag använde var tänkt att bli ett par sockor till mig, men det fick bli ormen istället. Nu har jag stickat ormar, krokodiler, larver och får nästa djur jag ska ge mig på blir nog en skunk också den efter mönster från Morehouse.

För några år sedan fick jag tag på en "dikt" av Brita Lönn, fritt efter Jenny Joseph. Kom att tänka på den nu om vad som passar eller inte passar vid en viss ålder, den heter Varning håll till godo.

När jag är en gammal kvinna ska jag gå klädd i purpur, och en röd hatt som inte passar till, och jag ska slösa min pension på konjak och sommarhandskar och på satinsandaler och så ska jag säga det finns inga pengar till smör.

Jag ska slå mig ned på trottoaren när jag är trött och jag ska glufsa i mig allt som bjuds på varuhusdemonstrationerna och ringa i alarmklockor och dra min käpp längs staketet och ge tillbaka för min välanpassade ungdomstid. Jag ska gå ut i tofflor i regnet och plocka blommor i regnet och plocka blommor i andras trädgårdar. Och lära mig spotta.

Då kan man gå klädd i förskräckliga blusar och bli allt fetare och äta åtta korvar på en gång eller bara bröd och potatis under en hel vecka och samla pennor och kritor och ölunderlag och saker i askar.

Men nu måste vi ha käder som håller oss torra och betala vår hyra och inte svära på gatan och vara ett gott exempel för barnen. Vi vill ha vänner på middag och läsa tidningarna.

Men kunde jag inte börja så smått redan nu? så människor som känner mig inte skulle bli så chockerade och överraskade. När jag sen verkligenär gammal och börjar gå klädd i purpur.

Då är väl en ormhalsduk bra att börja med även om den inte är purpur.

onsdag 22 oktober 2008

Lukas har fått ny kompis i buren

Vår Walter finns inte längre. För en dryg vecka sedan fick vi ta det svåra beslutet att låta honom somna in. Walter blev sjuk, det hade gått att operera, men han hade fått tillbaka det onda inom ett år och det ville vi inte utsätta honom för, men det var ett svårt beslut och saknaden blev stor. Lukas sörjde också sin kompis, maten stod orörd och han bara satt i sitt hus, vi insåg att något måste göras, men vad? Skulle vi skaffa en ny liten hane, eller skulle vi lägga ner hela marsvinsprojektet, det blev en ny liten hane.

Här sitter han i makens famn. Vi ville att den nya lille skulle vara så olik Walter som det bara gick och det är han onekligen. Han fick först namnet Kurt, men det passade inte riktigt, så när ett av våra barnbarn fick se honom och sa Bruno då kändes det rätt, Bruno fick det bli, så nu mår Lukas bra igen, han har blivit den stora killen nu och gör som Walter gjorde, går omkring och pratar som för att lugna den lille.

måndag 13 oktober 2008

Fyrkantiga stickor



Äntligen kom mina fyrkantiga stickor de har varit på villovägar i Sverige några dagar men nu har de hittat hem till mig. Låter kanske lite konstigt med fyrkantiga stickor men de ska vara bra om man har artros i fingrar eller andra problem med händer och axlar de är så lätta och sköna att hålla i. Ser fram emot att prova dem och det vill till att de är bra för gratis var de inte. Stickorna kostade $19.85 men att få dem till Sverige kostade det dubbla. Tack min man för att du köpte dem åt mig.


På min kurs i stickning jorden runt har vi kommit en bit nu, vi började med flätstickning som finns i olika delar kanske främst på Aranöarna, den resan resulterade i en basker i alpacka med flätmönster, efter blockningen blev den lite stor i resåren men det ordnar sig nog med tiden annars får det bli resår i kanten.

Nästa stopp gjordes på Grönland och Norge med pärlstickning och tunna garner. Det blev ett par muddar, lite svårt att se hur det blev med svarta pärlor på svart garn men jag fick beställning på det.

Stopp nummer 3 blev också i Norge men även på Fair Isle- och Shetlandsöarna, det stoppet blev ett par muddar med Fair Isle mönster och ångad kabelfrans. garnet är ett tvåtrådig Kilaforsgarn som jag färgade själv på en kurs 1980.

Stopp nummer 4 var i Sydamerika där finns det inget bildbevis än kommer kanske tror det ska bli en liten väska/påse i alpacka.

Träff nr 5 kommer att bli spetsstickning från Estland och Färöarna och sista gången besöker vi Japan och får lära oss virka amigurumi.

lördag 4 oktober 2008

Barcelona

Tillsammans med goda vänner tillbringade jag och maken några dagar i Barcelona och vi var inte ensamma.Det visade sig att det var en stor festival där just det veckoslutet, det var allt från lasershow, parader med Gigantiska figurer, eldprutande drakar och smådjävlar till vinprovning vid stranden och vad kunde passa bättre för ett vinprovargäng från Uppsala än att hamna där?

När vi bestämde resmål och datum tidigt i våras så var tanken att besöka någon vinproducent för att få se hur tillverkningen gick till och vi kom till ett av Spaniens största, Torres, det var stort.

Vi blev väl mottagna av guiden, som visade sig komma från finland, efter en stunds filmvisning var det dags för ett bild- och luktspel över året i vingården, när bildspelet var över fick vi ta plats i ett tåg som tog oss runt på "fabriksområdet" för en fabrik var det.

Tankarna där druvorna blev till vin var enormt stora och stod på rad, jag hann inte räkna hur många det var.

När runturen var över fick vi ett smakprov på ett av deras vita viner. Efter att ha handlat lite grand var det dags att ta sig till stationen för tillbakafärd till Barcelona.

Vi hann också med ett dopp i Medelhavet vid en liten stad som vuxit från en liten fiskeby till en semesterort för Barcelonabor, jag fastnade för en väldigt vacker gatuskylt, något sådant har vi inte där jag bor.

Jag är osäker på om jag kommer att återvända till Barcelona, Spanien ja, men kanske inte dit igen. Men man ska aldrig säga aldrig några sköna dagar var det i alla fall.